En ny friare friidrott

Nu ska Europacupen i friidrott moderniseras. De tråkiga långdragna tävlingarna ska få nya regler som är mer i takt med tiderna.

— Folk tittar bara på extremsporter och poker och fotboll och andra nymodigheter, säger Europacupens übersturmbandsführer. Det här ska locka massorna tillbaka till friidrottsarenorna.

De regeländringar man har presenterat berör många grenar:

I löpgrenarna 3000 meter och 5000 meter kommer man att tillåta olika hjälpmedel. Man kallar det fullkontaktslöpning och nämner knogjärn, golfklubbor och kundvagnar som exempel på tillhyggen.

I tresteg ska den som hoppar längst i första omgången få ett extra bonussteg i resten av sina hopp. Man hoppas att detta ska göra det lättare att sätta nya världsrekord.

I höjdhopp kommer man att hoppa tills alla utom fyra deltagare har rivit ut sig. Sedan kommer de fyra sista att spela poker om segern.

I kastgrenarna diskus, kula och spjut kommer varje deltagare få göra ett kast och sedan avgörs tävlingen med en telefonomröstning.

Sprintloppen kommer att ersättas med EXTREME sprint. Skillnaden är att en tegelvägg placeras en halv centimeter bakom mållinjen. Eftersom vinnaren fortfarande kommer att vara den vars bål först passerar mållinjen, hoppas man att förändringen kommer att ge grenen en viss "jackass-känsla".

De svenska utövarna är positiva till regeländringarna.

— Vi tränar hårt för at få vara med om sådana här spektakel, säger en av våra största stjärnor som dock inte gick att identifiera efter som han eller hon bar Darth Vader-kostym och talade in i en burk. Det är kul att driva med sporten! tillägger stjärnan efter att ha andats tungt några gånger.

Kallar en sked för
"en sked".
© 2008 VFN Välformulerade nyheter — Kontakta oss